Feestje, een reconstructie

Ook uit de mail die burgemeester Bats om 12.30 uur naar de gemeenteraad stuurt, blijkt dat gemeente en politie zich concentreren op de Stationsweg en de woning van Merthe. Ze hebben de beelden van de film Project X op het netvlies, honderden feestgangers die een villa slopen. Zoiets willen ze voorkomen. Maar hoe het zal gaan als duizenden jongeren ondanks alles naar Haren komen, en zich voor de dranghekken verzamelen, wordt minder goed uitgewerkt. Het zal ze opbreken.

Rob Bats is vastbesloten ’het klein te houden’. Hij blijft zijn mantra herhalen: er komt geen feest. Ook geen alternatief feest. Daar is wel even sprake van als ondernemer Chris Garrit, de nachtburgemeester van Groningen, zich meldt. Voor 51.000 euro wil hij alles regelen, dj’s, podium, beveiliging, EHBO. Op een weiland langs de A28; hij heeft zelfs al toestemming van de eigenaar. Het weiland is groot genoeg voor drieduizend mensen, maar de grond is zompig, de veiligheid kan niet worden gegarandeerd en zo’n feest kan nòg meer mensen lokken, zegt het operationeel team tegen de lokale driehoek.

Rellen ME Project XMoeten we opschalen, vraagt die driehoek zich later die middag af. Het hoeft niet. Moet het dorp vrijdag helemaal worden afgesloten? Niet nodig, besluiten ze, want er zijn geen aanwijzingen dat er relschoppers komen; het publiek dat wel komt, zal ’gezellig’ zijn. Het aanbod van Garrit, dat eerst als een mooie oplossing werd omarmd, wordt ook afgewezen, omdat ze het risico van verstoring van de openbare orde niet wil lopen.

Raadsleden zijn er niet gerust op en vragen meer informatie. Vanaf 17.00 uur praat Bats de fractievoorzitters een half uur bij. In het beste geval, vertelt hij, komen er vrijdag pakweg honderd jongeren naar Haren, en loopt het toch nog met een sisser af. Maar het is realistischer, zegt Bats, om uit te gaan van vijfhonderd tot duizend bezoekers. En dan is er nog een derde, worst-case-scenario: enkele duizenden feestgangers.

En hooligans? Moeten we rekening houden met relschoppers, vraagt een raadslid aan politiemensen. Op Facebook hebben zich – ook voor de politie zichtbaar – enkele notoire voetbalfans gemeld. Maar als een raadslid aanwijzingen zegt te hebben dat er vierhonderd hooligans naar Haren komen, wordt dat weggewuifd. Van zo’n groep is niets bekend. En de politie kan niet reageren op wat er niet is.

Na afloop van de bijeenkomst zijn niet alle raadsleden er gerust op. Op internet circuleren kaartjes met ’drankroutes’. Mariska Sloot (Gezond Verstand Haren) heeft al opgepikt dat op Facebook grote groepen met elkaar afspreken bij het station, niet ver van het huis van Merthe. En hoe kan het eigenlijk dat er op het opgebroken plein voor het gemeentehuis nog stapels stenen op pallets staan – is dat niet wat onverstandig?

Die donderdagavond bezoekt wethouder Theo Sieling een ’buffetbijeenkomst’ van Ondernemend Haren. Sieling herhaalt de boodschap van Bats: we weten niet wat we wèl kunnen verwachten. En u bepaalt als winkelier zelf of u tijdens de koopavond open blijft. Op de achterhand is politie beschikbaar. En als het toch misgaat, zegt Sieling, kunt u bellen met 0900-8844 – het landelijk telefoonnummer voor de politie voor niet-dringende gevallen. Gealarmeerd klinkt de wethouder niet.

Facebookrellen 2Bloemenkweker Van der Mei meldt zich bij de bijeenkomst met zestig bewoners van de Stationsweg. Hij mag niet naar binnen – Van der Mei woont om de hoek. Als hij het verhaal over zijn braakliggende terrein vertelt, wordt Van der Mei alsnog binnengelaten. De bewoners van de Stationsweg krijgen het advies hun auto’s binnen te zetten en tuinmeubilair weg te halen. Vrouwen en kinderen kunnen beter vertrekken. De vrouw van huisarts Vries vertrouwt het dan al niet, en zal paspoorten en fotoalbums bij vrienden in bewaring geven.

Dan legt Van der Mei uit dat ook een zijstraat moet worden afgesloten, de Poorthofsweg, om te voorkomen dat feestgangers via de binnentuinen alsnog bij het huis van Merthe kunnen komen. De politie zal een dag later een grote bouwlamp op zijn terrein zetten. De zijstraat wordt afgesloten. En Van der Mei zal zich erover verbazen dat de politie op zijn terrein geen peloton ME paraat houdt – “dan ben je binnen een minuut op de plaats van het onheil”, zegt hij nog tegen zijn vrouw Gea.

Rob Bats geeft die avond een persconferentie. Hij komt onzeker over. Op veel vragen heeft de burgemeester geen ander antwoord dan dat het crisisteam ’alle scenario’s achter de hand houdt’. Hij vertelt, het verrast de aanwezige pers, dat er ’alternatieve opvang’ wordt geregeld. Op de voormalige voetbalvelden van de VV Gorecht, aan de oostelijke rand van het dorp.

Dat Gorechtplan zal in het water vallen. En verder zegt Bats wat hij al dagen zegt.

Er komt geen feest.

Maar niemand lijkt de burgemeester helemaal serieus te nemen. Hoe vaak Bats het ook zegt.

Plaats een reactie