‘De Kale en De Turk’

‘Als jullie niet over de brug komen, dan worden jullie doodgeschoten’…

Het is een van de vele intimiderende bedreigingen die het duo Freddy L. en Veda B. – alias ‘De Kale’ en ‘De Turk’ – uiten tegen vaak doodsbange slachtoffers. Het gewelddadige afpersingsduo – naar eigen zeggen een incassobureau – schroomt niet om daar ook wapens bij te laten zien. De twee hebben een flinke reputatie in de Groninger onderwereld. Flink wat mensen in Drenthe én Groningen worden slachtoffer.

Fairplay foto

De van Turkse ouders afkomstige B. is geen onbekende van de politie. Hij staat in de politiebestanden geregistreerd als zware jongen voor delicten als geweld, oplichting en handel in verdovende middelen. B. werd eerder veroordeeld wegens poging tot afpersing van makelaar Hans Bieze uit Twello. Die zou hij een miljoen euro hebben laten betalen. Als ‘De Turk’ in de gevangenis zit, bedreigt hij een Officier van Justitie en krijgt een gebiedsverbod voor Drenthe, Groningen en Friesland.
Freddie L. staat geregistreerd in de politiebestanden vanwege ’een groot aantal geweldszaken en overtreding van de wapenwet.’ Hij werd in 2007 bijvoorbeeld veroordeeld wegens afpersing van een man uit Glimmen. Daarbij zou deze met de dood zijn bedreigd.

In 2009 publiceren mijn collega en ik enkele grote verhalen over de twee en het onderzoek ‘Fair Play’. We spreken Veda B. die zijn praktijken als volgt omschrijft: Freddy en ik zeiden wel eens tegen elkaar: L. en B., samen firma ‘List en Bedrog’.

Naast B. spraken we ook een stuk of wat slachtoffers, waarvan een enkeling ondergedoken zit en politiebeveiliging krijgt. Ook andere criminelen en advocaten voelden we aan de tand over de twee. ‘De Kale’ en ‘De Turk’ krijgen dan inmiddels ook aandacht van landelijke media. Staatssecretaris Fred Teeven bemoeit zich uiteindelijk nog – na een publicatie in Dagblad van het Noorden – met het voorkomen van vervroegde vrijlating van Veda B.

De twee criminelen kregen in hoger beroep ieder vier jaar gevangenisstraf.

Lees hier enkele verhalen over ‘De Kale en De Turk’:

Fairplay deel 1            Fairplay deel 2

Onno trokken we leeg

Gebiedsverbod Veda B

Teeven steekt stokje voor verlof B.

9 gedachten over “‘De Kale en De Turk’”

  1. veda b. heeft ons in turkije opgelicht en heeft ook onze zoon gegijzeld met behulp van koerdische vriendjes,ook heeft huseyin y. ons opgelicht voor 96000 euro deze man is doodleuk naar pessac (frankrijk) vertrokken alwaar hij met zijn hele familie alles wat in ons vermogen ligt geprobeerd. dit alles heeft zich afgespeeld in kusadasi 2005 november 25000 voor de gene die ons help ons geld terug te krijgen. dus 96000euro +zeven-acht jaar rente maakt—150000 euro wie kan ons helpen y. is ook een frans staatsburger. gr fam de wit

  2. ook zijn wij op verzoek van een turkse rechter gehoord i.v.m de gijzelings zaak van mijn zoon en zouden op de hoogte gehouden worden;niet dus. ten einde raad een advocaat in izmir ingeschakeld die zei ons eerst dat hij hoe dan ook ons geld terug ging halen omdat we alle bewijzen in handen hebben. laatste bericht van de advocaat y. heeft niets meer op zijn naam staan .en van een kale kip je raad het al vr gr fam de wit.

Plaats een reactie