Ferrari huren voor een dag? Mooi niet…

Het lijkt zo mooi. Een dagje in een supersnelle, prachtige Ferrari 458, in 3,4 seconden van stilstand naar 100 kilometer per uur, rijden door de provincie terwijl de omstanders je nakijken. Even lekker de blits maken…

Dat hebben tientallen mensen gedacht toen ze de advertentie zagen van het bedrijf Ferraririjdenvooreendag.nl en de gelijknamige website. Voor 350 euro en 500 euro borg vooraf betalen werd de auto voor de deur afgeleverd om een dagje te kunnen toeren in de prachtige bolide. Een topaanbieding, want normaal moet er 700 euro worden neergeteld, staat op de site. En wie wil nou niet een dag de blits maken in de supersnelle sportauto?

De honderden euro’s zijn betaald en vol verwachting wacht je ’s ochtends tot de Ferrari voor komt rijden. Maar die komt niet. Opgelicht door een snelle jongen met een vlotte babbel. En het geld is weg.

Ferrari 458

Teleurgesteld en boos zijn de gedupeerden, laten ze mij weten. Ze hadden zich verheugd op een mooie dag in zo’n topbolide. “Ik zou samen met mijn zoon een rit maken”, zegt een van hen. Het enige wat gebeurde: een paar honderd euro lichter, erin gestonken en teleurgesteld.

Andere gedupeerden, niemand wil met naam in de openbaarheid, zeggen hetzelfde. En allemaal wijzen ze naar een zekere Marcus. In hun ogen een oplichter. Een fraudeur. Bij de een noemt hij zichzelf Marcus Swinkels, maar bij de Kamer van Koophandel staat hij ingeschreven als Marcus van Nooij, geboren in 1968 in Eindhoven.

GGZ Drenthe
Hier zou het verhuurbedrijf zitten, maar dit is de GGD

Het Kamer van Koophandelnummer van het bedrijf van Van Nooij leidt naar Schadeadvies Nederland in Assen. Dat zou aan de Dennenweg 9 zitten, maar als ik langs ga, staat me een verrassing te wachten. Aan de Dennenweg 9 zit helemaal geen schadeadviesbedrijf – en ook geen Ferrariverhuurbedrijf. Aan de Dennenweg 9 huist de psychiatrische instelling van GGZ Drenthe.

Dan maar contact zoeken met Marcus van Nooij – of Swinkels – zelf. Als ik hem vraag hij een Ferrari of een Porsche 911 kan leveren voor een dag, bevestigt hij dat. Sterker: geen enkel probleem zelfs. Als ik de vermeende oplichter voor de voeten werp dat ik hoor dat hij zijn afspraken niet nakomt door niet te leveren, verandert zijn toon. Hij gooit uiteindelijk de hoorn er op.

Nog maar een keer bellen. De 44-jarige reageert uiterst gepikeerd. Hij wil weer het gesprek beëindigen, dreigt met een advocaat en zegt dan niets meer. Op de achtergrond is een vrouw te horen die, in paniek, tegen hem zegt dat hij door de mand is gevallen.

Dan maar even bellen met een van de oude vestigingsadressen van Schadeadvies Nederland in Oisterwijk. Daar zit nu een interieurbedrijf. De mevrouw aan de telefoon kent de naam van de baas van het Schadeadviesbedrijf, tevens Ferrari-verhuurder, wel. “Ja, Marcus van Nooij. Of Swinkels. Ja, hij wilde zich vestigen bij ons, maar we vertrouwden het niet. We adviseren mensen om de politie te bellen, want er bellen vaker gedupeerden van zijn praktijken.”

In eerste instantie lijkt Ferraririjdenvooreendag.nl een deugdelijk bedrijf, met een mooie advertentie en een prima website. En voor wie er niet dagelijks mee te maken heeft: 700 euro voor een dagje Ferrari rijden lijkt een pittige prijs.

Maar om het zeker te weten bel ik met Meijers Autobedrijf in Utrecht. Dat verhuurt al een kwart eeuw deze bolides. “Voor zo’n bedrag een dag een Ferrari? Dan ben je besodemieterd”, zegt Marco Rinkens direct. Bij hem kost een dagje met dezelfde bolide bijna vier keer zo veel. Als de borg van het malafide bedrijf (500 euro) wordt vermeld, schiet Rinkens in de lach. “Deze auto’s kosten een dikke 300.000 euro nieuwprijs. En dan een borg van 500 euro? Die zit bij ons tussen de 4000 en 6000 euro. Dit soort auto’s voor die prijs, dat bestaat simpelweg niet. Dan heb je te maken met oplichters. Bij ons mogen mensen de auto’s ook altijd eerst bekijken.”

UPDATE 

De eigenaar van de website Ferraririjdenvooreendag.nl, de 44-jarige Marcus van N. uit Assen, is oktober 2012 opgepakt door de politie. De man verbleef op een camping in Noordbeek (Limburg). Hij wordt verdacht van het oplichten van tientallen mensen in het hele land. Dat is bevestigd door de politie.

2 gedachten over “Ferrari huren voor een dag? Mooi niet…”

  1. Erg vervelend om dit te horen. Echter voor lage tarieven is het echt mogelijk een supercar te rijden. Mijn ervaring, zoek in de zomer op de site van Sixt in Duitsland. Zelf ben ik groot james bond fan, deze zomer reed ik in een nieuwe Aston Martin DB9 van een dikke 3 ton. Kosten, huur 250 euro voor 24 uur, borg 2500 op mijn creditcard, inclusief 150 vrij km. eigen risico 1500. in totaal was ik inclusief extra kilometers en benzine 600 kwijt/ 2 omdat mijn neef mee ging. 300 voor een jongensdroom,het kan echt!

Plaats een reactie