Oud-officier van Justitie veegt vloer aan met optreden driehoek Project-X

Amateurisme en complete onderschatting.

Zo omschrijft oud-officier van justitie Henk Marquart Scholtz het optreden door de verantwoordelijke gezagsdragers tijdens Project X, dat volledig uit de hand liep.

Volgens Marquart Scholtz – tevens inwoner van Haren – had de ‘driehoek’ (burgemeester, OM en politie) compleet geen antwoord op de rellen. Hij veegt in een brief, gepubliceerd in het Harener Weekblad, compleet de vloer aan met het optreden.

Hij beschuldigt de gezagsdragers van ’ernstig plichtsverzuim en zeer laakbare nalatigheid in de uitoefening van hun ambt’. Volgens hem werd in de weken voorafgaand aan de rellen steeds duidelijker dat duizenden jongeren naar Haren zouden komen, maar deed de driehoek veel te weinig om dit te voorkomen.

Het optreden op de avond zelf noemt hij amateuristisch. Waarom geen 200 tot 400 ME’ers, geen waterkanon, geen traangas, waarom geen toegangswegen afgesloten en waarom bleven de treinen mensen aanvoeren, vraagt hij zich af.

Henk Marquart Scholtz is verbaasd dat niemand van de driehoek is opgestapt. Vooral omdat ze geen blijk hebben gegeven van enig inzicht in het eigen falen.

De politie en de gemeente Haren blijven overigens consequent. Ze willen niet reageren zo lang de commissie-Cohen bezig is met het onderzoek naar de rellen op 21 september. De gemeente neemt de klacht wel in behandeling, maar de kans dat er iets mee wordt gedaan? Ik zeg: nihil.

Plaats een reactie