RVD over jachtschandaal: Van de (kroon)prins geen kwaad weten

Prins Willem-Alexander van Oranje heeft niets met de jachtmisstanden op landgoed De Eese te maken. Dat laat directeur-generaal Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) net weten. Hij weet van de prins geen kwaad, zeg maar.

Iets voor 19.00 uur maandagavond krijg ik een sms van een collega. De RVD heeft hem net laten weten dat de Prins van Oranje niet heeft gejaagd, in de periode dat de 50-jarige jachtopziener uit Nijensleek op het landgoed werkt, op het terrein van De Eese. Dus de Partij voor de Dieren legt onterecht een verband, zegt de RVD. Ik kan de directeur-generaal anders zelf wel even bellen, staat in de sms.

Brons heeft mijn nummer niet meer, zegt hij. Daarom heeft de directeur-generaal even contact gezocht met mijn collega, want de beschuldiging van Marianne Thieme over ‘onze’ toekomstige Koning klopt niet. En dat wil hij toch even laten weten.

Niet dat prins Willem-Alexander nooit op De Eese is geweest. En hij heeft er waarschijnlijk ook wel eens gejaagd. Maar de afgelopen vijf jaar zeker niet. Brons zegt – maar zeker weten doet hij het niet – dat de 50-jarige verdachte nu ongeveer vijf jaar op het landgoed werkt. Kan ook iets korter of langer zijn.

Maar in die periode is de Prins van Oranje daar zeker niet geweest. Dus een link tussen hem en de verdachte klopt niet.”

De verdachte, zo is de beschuldiging, doodde vossen en roofvogels met gif om de concurrenten van  jagers uit te schakelen. Daarnaast zette hij tamme ongeringede fazanten uit. De man werkt als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) die juist jachtmisstanden moet aanpakken.

Landgoed De Eese (880 ha groot) is in eigendom van de familie Van Karnebeek, een familie van adel. De Koninklijke familie onderhoudt warme banden met de landgoedeigenaren.

 

Plaats een reactie