Genomineerd voor de Groninger persprijs

Het Genootschap voor de Groninger Persprijs heeft mij voorgedragen voor de Groninger Persprijs. Maar liefst twee keer dit jaar. Dat maakte de jury vandaag bekend.

De ene nominatie is voor het verhaal over de wateroverlast en mogelijke dijkdoorbraak in januari 2012 in Woltersum en omgeving. Het is feitelijk een reconstructie uit de oude brandweermeldkamer waar het regionaal beleidsteam van de Veiligheidsregio Groningen ingrijpende keuzes moet maken. Wel of niet evacueren?

Voorpagina Feestje fotoDe andere nominatie is voor de reconstructie van de Facebookrellen in Haren en de chronische onderschatting van de autoriteiten. Dit verhaal maakte ik samen met Henk Blanken, Jantina Russchen en Mick van Wely (Dagblad van het Noorden) en Goos de Boer en Arnoud Bodde (RTV Noord). Het ProjectX-verhaal stond op 3 november 2012 in de krant en kreeg nog een aparte vermelding in het hoofdrapport van de commissie-Cohen, wat natuurlijk mooi is.

De andere genomineerden zijn Goos de Boer (RTV Noord) voor zijn live-verslag tijdens de rellen op 21 september in Haren; Volkskrant-verslaggeefster Ana van Es die een goede reconstructie schreef na analyse van de Facebookberichten en mijn collega Henk Blanken die werkelijk een schitterende en beeldende reportage van een hersenoperatie op papier zette: ‘Carels Hoofd’. Het verhaal vertelt hoe een Parkinson-patiënt via de chirurgische ingreep van overmatige spastische bewegingen wordt verlost.

De jury – bestaande uit Hanneke Boonstra, Erik Hogeboom, Ineke Noordhoff, Herman Sandman, Lejo Siepe en Rob Zijlstra – maken dinsdag 2 april bekend wie de Groninger Persprijs wint.

Plaats een reactie