Wilde iemand ProjectX in de doofpot stoppen?

Rob Bats, foto: gemeente Haren
Rob Bats, foto: gemeente Haren

Burgemeester Rob Bats van Haren vreesde dat de politie uitspraken en beslissingen over Project X uit de officiële stukken wilde schrappen. Dat hebben meerdere bronnen gezegd. Daarom stelde hij bij het vaststellen van de notulen van het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) een eigen notulist aan toen de notulen van de vergaderingen op 21 september, de dag van de Facebookrellen, moesten worden vastgesteld.

Deze ambtenaar van de gemeente Haren kreeg van Bats de nadrukkelijke opdracht elke discussie over de notulen en eventuele aanpassingen vast te leggen. Het vaststellen van de notulen werd hierdoor weer genotuleerd. Een tamelijk unieke situatie. Dat bevestigden meerdere bronnen aan Dagblad van het Noorden en RTV Noord. De vrees was dat bepaalde informatie uit de verslaglegging in de doofpot zou verdwijnen.

De aanwezigheid van Bats’ extra notulist zorgde er uiteindelijk voor dat er geen discussie meer plaats vond. En dat de oorspronkelijke notulen niet zijn aangepast. Volgens aanwezigen begrepen betrokkenen dat aanpassingen dan alsnog ’zwart op wit’ zouden komen.

Bats bevestigt dat hij een extra notulist liet aanrukken. Hij wil het echter niet zo scherp stellen dat hij dat deed om te voorkomen dat bepaalde uitspraken in de doofpot zouden belanden. “De perceptie van de leden over wat er precies is gezegd en besloten, kan variëren. Ik wilde voorkomen dat alles wat de autonome notulist had vastgelegd, ter discussie kwam te staan.”

Een woordvoerder van de politie Groningen zegt dat het verhaal absoluut niet klopt. “Het is klinkklare onzin. Het gaat ons om correcte verslaglegging.” Bats heeft echter tijdens gesprekken op het gemeentehuis meerdere malen in kleine kring bevestigd dat hij vreesde dat de leden van de politie uitspraken (bijvoorbeeld over genomen besluiten) wilden aanpassen en schrappen.

Dit verhaal heeft op 9 maart in Dagblad van het Noorden gestaan

 

Plaats een reactie