Dros en Rehwinkel op het matje (+update)

Foto: Bas van Sluis
Foto: Bas van Sluis

Politiechef Oscar Dros van de eenheid Noord-Nederland en burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen moeten op 18 april de burgemeesters uit Drenthe, Groningen en Friesland uitleg geven over de Facebookrellen in Haren. Ze willen weten wat er allemaal misging en wat hun precieze rol was.

Op 18 april is er een Regionaal Bestuurlijk Politieoverleg Noord-Nederland (RBPO). Dros en Rehwinkel moeten uitleggen wat ze wel en niet hebben gedaan. Alle burgemeesters in het Noorden krijgen een uitnodiging. Aan de orde komt de vraag of de noordelijke politie ondertussen wel is voorbereid op calamiteiten.

Vooral politiechef Dros ligt onder vuur. De politieleiding faalde in meerdere opzichten bij Project X Haren. Enkele burgemeesters zijn verontwaardigd dat burgemeester Rob Bats van Haren is opgestapt en Dros niet. De politiechef moet zijn verbeterplan toelichten.

Ook de rol van Peter Rehwinkel tijdens de Facebookrellen wordt bekeken. Er zijn al vragen gesteld door de gemeenteraad van Groningen. Rehwinkel wordt in het rapport van de commissie-Haren verweten niet behulpzaam te zijn geweest. Afgesproken was dat bussen bezoekers van Haren naar Groningen zouden vervoeren, maar Rehwinkel wilde, toen de situatie escaleerde, alleen welwillende mensen naar zijn gemeente. Volgens het CDA in Haren heeft Rehwinkel, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, Haren in de steek gelaten.

Normaal gesproken gaan niet alle burgemeesters naar het RPBO, maar een afvaardiging. Een burgemeester per basisteam – er zijn 14 teams – van de politie. Dat is 18 april anders. Alle burgemeesters van de drie noordelijke provincies moeten een uitnodiging krijgen, is Rehwinkel te verstaan gegeven.

UPDATE + UPDATE 2

Foto: Bas van Sluis
Foto: Bas van Sluis

Rehwinkel duikt weg voor ‘Haren’ kopt De Telegraaf deze maandagochtend. In het artikel wordt commissaris van de Koningin in Friesland, John Jorritsma, geciteerd. Die vindt dat de burgemeester van Groningen ten onrechte buiten schot bleef bij de rellen in Haren. Rehwinkel had als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen juist het voortouw moeten nemen, zegt de CvdK Friesland.

Rehwinkel duikt weg (…) Onbegrijpelijk dat hij hier zo makkelijk mee wegkomt, want hij is medeverantwoordelijk voor het falen van de politie op de bewuste avond”,

zegt Jorritsma. Als we zelf even bellen om de citaten te checken, komen we niet verder dan de afdeling voorlichting. “Ja, onze commissaris heeft dat gezegd. Maar dat was wel in een andere setting: hij was op Terschelling om een appartementencomplex van Landal te openen.”

Ja, en? Hij heeft het toch gezegd? Of neemt hij het nu terug?

“Euhm… nee hij heeft het gezegd. En hij staat er ook gewoon voor. Dat is alles. Mijnheer Jorritsma zegt er zelf niets meer over.”

Voor de goede orde: John Jorritsma is lid van de VVD. En is dus partijgenoot van Rob Bats, die vorige week zijn opstappen bekend heeft gemaakt.

En we hebben inmiddels update 2. De burgemeester van Groningen en John Jorritsma hebben elkaar sms’jes gestuurd. Dat uiteindelijk heeft geleid tot een persverklaring (PERSVERKLARING Peter Rehwinkel nav CdK Friesland). Waarin staat dat een en ander uit de context is gehaald. Althans, dat zegt Rehwinkel. De woordvoerder van het provinciehuis zegt maandagavond echter: John Jorritsma heeft dit inderdaad gezegd. Sterker: hij blijft bij zijn woorden. De context, waar Rehwinkel het over heeft, is niets meer dan dat het geen exclusief interview aan De Telegraaf was en dat deed de krant vermoeden. De verslaggever, die zich keurig had voorgesteld als verslaggever, heeft gewoon goed opgelet toen Jorritsma zijn uitspraken deed. Voor zo ver de context.

Heeft u informatie of tips? Laat het me gerust weten

Plaats een reactie