Invallen na publicatie over pgb-fraude

Rechercheurs van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) doorzochten vandaag de zorgboerderij in Beerta en de woning van Margriet R. (51) en Arend B. (58) in Paterswolde.
Margriet R.

De doorzoekingen in Beerta en Paterswolde hebben te maken met ernstige vermoedens van grootschalige fraude en verduistering van zogeheten persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Margriet R. en Arend B. zouden op grote schaal pgb’s van tientallen cliënten – vaak met verstandelijke beperking – hebben misbruikt. Een paar dagen terug publiceerde Dagblad van het Noorden over de handel en wandel van het echtpaar uit Paterswolde. Zo zouden R. en B. aan zorgkantoren – die pgb’s uitbetalen – doorgeven dat cliënten in de zorgboerderij in Beerta verbleven, terwijl ze feitelijk ergens anders woonden. Of helemaal niet bekend waren bij medewerkers van de zorgboerderij.

Bij de doorzoeking zijn meerdere dozen met administratie, enkele computers, fietsen en auto’s in beslag genomen. Paul van der Burg van de Inspectie SZW wil niets kwijt over de doorzoekingen. ,,Wij treden pas in de openbaarheid als de zaak is afgerond.’’ Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland bevestigt dat politieagenten inderdaad zijn ingezet voor de doorzoekingen aan de Hoofdstraat in Beerta en Novastraat in Paterswolde. Een vrouw die vlakbij de zorgboerderij woont zei dat zes rechercheurs en vier agenten bezig zijn geweest in Beerta.
De 51-jarige vrouw uit Paterswolde en haar partner sluisden mogelijk voor miljoenen euro’s aan pgb’s door naar eigen rekeningen. Een van die rekeningen was die van Stichting Buitenbeentje. Ook Stichting Nova Logeren – waar de zorgboerderij van het echtpaar onder valt – zou hiervoor gebruikt zijn. Jaarlijks ging er zo’n vier miljoen euro om in deze zaak.
Margriet R. ontkende expliciet de fraude en verduistering. Wel gaf ze aan dat niet al het geld is gebruikt waar het voor is bedoeld, namelijk zorg voor de geestelijk beperkte clienten. Volgens haar zijn er ook auto’s, computers en andere dure spullen voor gekocht. Maar allemaal voor haar cliënten, stelde ze.
Bij de politie liggen meerdere aangiftes tegen de vrouw, die eerder al werd veroordeeld voor het in scène zetten van een gewelddadige overval op haar woning. Dit deed ze om de verzekering te tillen.

Luister hier naar een interview met KRO Reporter Radio over de publicaties
Lees hier het achtergrondverhaal ‘De geldwolf, de bewindvoerder en het pgb’

1 gedachte over “Invallen na publicatie over pgb-fraude”

  1. Margriet R. Ja haha volkomen gevuld met veel geld , woont nog novastraat en alles op bank luxemburg. Halaluja nederland. Lang leve de pgb. De zorgen behoefenkden hebben niets. Roos

Plaats een reactie