Op boevenjacht met Facebook

Real Time Intelligence Centre (RTIC). Het klinkt als een science-fiction-achtig centrum waar allerlei geheime dingetjes gebeuren.

Maar dat is niet zo. Het RTIC  zetelt bij de noordelijke meldkamer in Drachten. Een speciaal politieteam dat bij meldingen meteen het internet afstruint naar informatie over criminelen en verdachten. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Wat dat betekent? Alles wat op Facebook, Twitter, LinkedIn, Hyves en welk ander sociale media-uiting ook, het wordt bij een melding gekoppeld aan de traditionele politiesystemen.

Melding over Pietje? We kijken gelijk of hij ook op Facebook staat. Kunnen we misschien een foto van Pietje vinden en die doorsturen naar agenten die naar de melding gaan. Misschien heeft Pietje ook nog wel een tweet de wereld ingeslingerd waarin hij dreigt zijn ouders met een mes om te brengen.

 De hoofdtaak is zoveel mogelijk relevante informatie te vinden die op dat moment nodig is voor het werk op straat”,

licht Albert Veenstra toe, chef Informatie en projectleider van het RTIC. Kwestie van verschillende info over een persoon koppelen en verbanden zien. Ook andere gegevens worden direct doorgestuurd. Bijvoorbeeld of iemand een jachtakte heeft en dus mogelijk in bezit is van een vuurwapen, of een criminele voorgeschiedenis heeft. Of misschien vindt Pietje het wel leuk om een foto, waarop hij de Hitlergroet doet (zie ook dit artikel Heil Hitler op Hyves), op een of andere website te posten.

Het is geen Big Brother is watching you, vindt Veenstra. Want, iedereen kan die informatie van het internet trekken. Jammer dat het RTIC pas drie maanden na 21 september 2012 actief werd. Hadden ze misschien, beter dan nu gebeurde, kunnen zien dat er wel heel erg veel reuring op Twitter was over een of ander Project X-feestje.

Plaats een reactie