Veroordeelde vrouwenhandelaar Andy W. loopt nog vrij rond

Eigen foto
Eigen foto

De 41-jarige mensenhandelaar Andy W. werd in 2009 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor onder meer mensenhandel en seksuele uitbuiting. Tot op de dag van vandaag zat hij van die straf geen dag uit. Door foute inschattingen van het Openbaar Ministerie, melden direct betrokkenen.

Slachtoffers van Andy W. –die vrouwen zwaar mishandelde en dwong in de prostitutie te werken – zijn doodsbang voor hem. Hij ronselde vrouwen in Drenthe en dwong ze in de prostitutie te werken op de Amsterdamse Wallen. Het leverde hem, zo is ooit berekend, zeker 850.000 euro op.

De vrouwen werden stelselmatig mishandeld. W. gebruikt zijn vrijheid – heb het hem zelf horen zeggen en getuigen bevestigen het – om getuigen en slachtoffers te intimideren en te bedreigen. Hij zoekt ze op, mailt ze en eist dat ze hun verhaal aanpassen. Andy noemt het zelf anders trouwens. Gewoon even weer contact zoeken met vrienden.

De recherche Drenthe kreeg Andy W. in 2007 in het vizier, blijkt uit het politieonderzoek ‘Onweer’. Hij dwong meiden uit Emmen te gaan werken als prostituee. Ook mishandelde en bedreigde hij ze met pistolen en messen.

W. werd opgepakt en verhoord, maar moest op last van het OM Drenthe in afwachting van zijn zaak op vrije voeten worden gelaten.

De kans op herhaling zou, vond de officier van justitie, minimaal zijn.

Dat bevestigde het OM nogmaals aan mij. Kans op herhaling minimaal, dus hij mag vrij rond lopen. Terwijl er info lag dat de inmiddels 41-jarige W. ook andere vrouwen in zijn macht had. Die werd terzijde geschoven en W. kon zijn zaak in vrijheid afwachten. “Wij dachten dat mensenhandel hard wordt aangepakt”, zeggen de vrouwen.

Toen W. tot vier jaar cel werd veroordeeld voor mensenhandel, hoefde hij nog steeds niet de bak in. Want hij diende hoger beroep in en dat mag hij in vrijheid afwachten. Sinds de aangifte is de zaak zes jaar verder. Ook het hoger beroep is aangehouden, waardoor er zeker nog enkele maanden zullen verstrijken. “Ons vertrouwen in het rechtssysteem is weg. Zes jaar om Andy in hoger beroep veroordeeld te krijgen”, zeggen de slachtoffers.

Andy W. maakt in de tussentijd gebruik van zijn vrijheid om zijn sporen uit te wissen, heb ik begrepen. W. is een ‘spookburger’ geworden. Hij is nergens meer op sociale media te vinden en hij heeft zich uitgeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).

Heeft u tips of weet u meer over vrouwenhandel? Neem dan (anoniem) contact op

2 gedachten over “Veroordeelde vrouwenhandelaar Andy W. loopt nog vrij rond”

Plaats een reactie