Waarom Alasam S. in hoger beroep gaat

Foto: Blokzijl Advocaten
Foto: Blokzijl Advocaten

De 27-jarige Alasam S., veroordeeld voor de dubbele moord op zijn vriendin Renske Hekman (29) en motoragent Dick Haveman (48) en twee pogingen tot moord in Baflo, gaat in hoger beroep. Dat maakte zijn advocaat Mathieu van Linde van advocatenkantoor Blokzijl Advocaten bekend.

Het Openbaar Ministerie gaf vorige week aan niet in hoger beroep te gaan. Het OM eiste tijdens de rechtszaak in Groningen levenslang, maar kan zich vinden in de straf van 28 jaar gevangenis.

Alasam S. en zijn advocaat dus niet. Van Linde schrijft op zijn website dat er vier redenen zijn om toch hoger beroep voor te leggen aan het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden:

  1. De verwerping door de rechtbank van het formeel-juridische verweer dat twee van de door cliënt afgelegde verklaringen niet voor het bewijs mochten worden gebruikt. Voorafgaand aan deze verhoren was niet tegen Alasam S. gezegd dat hij als verdachte het recht heeft om te zwijgen (cautie wordt ook genoemd)
  2. De verwerping van het verweer dat Alasam S.  met voorbedachte raad en/of opzet Renske Hekman en Dick Haveman heeft gedood.
  3. De verwerping van het verweer dat S. ten tijde van zijn daden op 13 april 2011 volledig ontoerekeningsvatbaar was.
  4. De duur van de opgelegde straf. Alasam S. zou nu pas in 2039 vrijkomen. Hij komt – als vreemdeling zonder verblijfstatus – niet in aanmerking voor voorwaardelijke vrijheidsstelling na het uitzitten van tweederde van zijn straf. Daarnaast duurde het te lang, vindt Van Linde, voordat zijn cliënt te horen kreeg wat zijn straf zou worden. Met te lang duren bedoelt de advocaat de tijd tussen daad (13 april 2011) en uitspraak (5 maart 2013).

Het is onbekend wanneer de zaak dient in hoger beroep.

Plaats een reactie