Sfeer in Tynaarlo totaal verziekt

Foto: Provincie Drenthe
Foto: Provincie Drenthe

De sfeer in de gemeente Tynaarlo is verziekt. Dat zeg ik niet per se, maar dat was goed op te maken uit de snoeiharde woorden die commissaris van de Koning Jacques Tichelaar sprak naar aanleiding van de crisissituatie in Tynaarlo. ”Het geheel is buitengewoon ernstig. Menselijke verhoudingen staan op scherp.

Meerdere ambtenaren zitten thuis en ook VVD-burgemeester Frank van Zuilen meldde zich zaterdag ziek. Hij is ingestort na een reeks van gebeurtenissen, onder meer rond de affaire Henk Heijerman, de geschorste en later eervol ontslagen ambtenaar. Heijerman zou volgens de gemeente Tynaarlo niet integer zijn, maar na onafhankelijk onderzoek bleek het bewijs flinterdun. De affaire kost de gemeente ruim een half miljoen euro. En in de rest van Nederland kijkt men al lang niet meer positief naar de Drentse gemeente.
Volgens Tichelaar staat de Heijerman-zaak niet op zichzelf. “Het is een incident in een lange reeks.” Onderling respect en normale omgangsvormen zijn soms ver te zoeken in Tynaarlo, zo stelde de commissaris vast.
“Waardering voor geleverd werk is er al helemaal niet. Dit heeft een enorme impact op ambtenaren, bestuurders en politici. De burgers begrijpen er helemaal niets meer van. Alle betrokkenen moeten eens goed naar hun rol hierin kijken. Wie de schoen past, trekke hem aan.”
DRE7 fotobewerking Van Zuilen (links) en HeijermanEen meerderheid van de raad van Tynaarlo liet ons een paar dagen terug al weten geen enkel vertrouwen meer te hebben in een nieuwe termijn voor Van Zuilen. Binnenkort start de herbenoemingsprocedure, maar dat ziet er voor hem niet gunstig uit. De affaire Heijerman doet de VVD-burgemeester de das om. In het dossier met de topambtenaar zijn aantoonbaar fouten gemaakt. Eerder was er al gemor over het functioneren van Van Zuilen.
Onderzoeksbureau BING (zie onder meer BING verzameldocument met index)  slaagde er bijvoorbeeld niet in de aantijgingen over plichtsverzuim tegen ambtenaar Henk Heijerman te bewijzen. Om het ontslag van de financiële topman te ondersteunen, toverde de gemeente Tynaarlo een eigen onderzoek uit de hoge hoed. Maar ook dat overtuigt niet. Sterker, het verbaast vooral. Hierin schrijft de gemeentesecretaris Jan van Muijen dat Henk Heijerman manipulatief is en niet integer handelt. Punten die de twee onafhankelijke bureaus niet onderstrepen. Toch waren dit de redenen waarom Tynaarlo Heijerman ontsloeg.
Ondertussen zitten de leidinggevenden van Heijerman thuis en zakt de gemeente steeds dieper in het moeras. De zaak staat niet op zichzelf. Op het gemeentehuis heerst een angstcultuur (lees hier achtergrondverhaal). Van Zuilen claimde daarvan geen signalen te hebben ontvangen. Maar bij een vertrouwenspersoon van de gemeente klopten zeker vijf ambtenaren, na de schorsing van Heijerman, aan vanwege deze angstcultuur. En als we er naar vragen, bevestigt Van Zuilen het dan toch maar. “Maar die signalen zijn niet aan mij doorgegeven.”

Plaats een reactie